Mam trzydzieści dwa lata i od pięciu prowadzę własny sklep z używaną odzieżą na jednym z mniejszych osiedli w moim mieście. Nie jest to może imperium finansowe, ale daje mi poczucie niezależności, które w dzisiejszych czasach jest chyba więcej warte niż niejeden etat w korporacji. Problem polega na tym, że bycie szefem samego siebie, zwłaszcza w branży, która opiera się na tym, czy akurat w tym tygodniu moda będzie sprzyjać sztruksom czy dżinsom z wysokim stanem, potrafi być przytłaczające. Po całym dniu spędzonym wśród starych swetrów, przyjmowaniu dostaw i układaniu rzeczy na wieszakach, wracam do swojego maleńkiego mieszkania nad sklepem i padam z nóg. I choć otoczenie mam w pewnym sensie kreatywne, bo każdy dzień przynosi inne ubrania i innych klientów, to jednak w pewnym momencie człowiek zaczyna czuć, że całe jego życie toczy się w jednym, zamkniętym kręgu. Zawsze powtarzam znajomym, że handel to nie tylko praca, to stan umysłu – musisz być cierpliwy, uprzejmy, a przede wszystkim musisz mieć oczy szeroko otwarte na okazje. I właśnie tego wieczoru, kiedy to po raz kolejny przeliczałem stan kasy i sprawdzałem, czy ceny za metr kwadratowy najmu znów nie poszły w górę, uświadomiłem sobie, że o ile w pracy potrafię dostrzegać perełki, o tyle w życiu prywatnym dawno już straciłem tę umiejętność.
Siedziałem tak w kuchni, popijając herbatę z cytryną, która stygła już od godziny, bo ciągle odkładałem ją na bok, zapominając o jej istnieniu. Za oknem powoli zapadał zmrok, a w całym mieszkaniu panowała ta specyficzna, jesienna cisza, która potrafi być jednocześnie kojąca i przytłaczająca. Telefon leżał na stole obok, wyciszony, bo od rana nie chciało mi się odbierać od dostawców. Wziąłem go do ręki, żeby sprawdzić, czy nic pilnego nie przyszło, i wtedy, przeglądając najnowsze wiadomości na jednym z portali, natknąłem się na reklamę, która totalnie wyróżniała się z szarego tłumu. Miała w sobie coś niezwykle kolorowego, przyciągała wzrok, a hasło sprawiało, że aż zaciekawiłem się na tyle, że postanowiłem kliknąć. I tak, w jednej chwili, otworzył się przede mną świat, o którym do tej pory myślałem raczej jako o abstrakcyjnym pojęciu, coś dla tych, co mają więcej szczęścia niż rozumu. Ale ta strona, którą zobaczyłem, była przejrzysta, elegancka i w żaden sposób nie przypominała tych podejrzanych, pełnych wyskakujących okienek portali, które przewijały mi się w głowie, gdy słyszałem hasło hazard. Nie ukrywam, że to, co zobaczyłem, zaintrygowało mnie, a sama procedura, żeby rozpocząć przygodę, wydawała się być banalnie prosta. Szybko sprawdziłem kilka opinii, poczytałem o bezpieczeństwie, a kiedy już upewniłem się, że to legitna platforma, stwierdziłem, że nie mam nic do stracenia, a mogę zyskać odrobinę emocji. Decyzja o tym, aby rozpocząć rejestrację w kasynie, przyszła mi zaskakująco łatwo, jakbym w głębi duszy od dawna szukał właśnie takiego pretekstu, żeby zrobić coś niecodziennego.
Pamiętam, że wypełnianie formularza zabrało mi może trzy minuty. Adres mailowy, hasło, kilka danych osobowych, potwierdzenie numeru telefonu – wszystko poszło sprawnie, bez żadnych problemów technicznych. I kiedy już konto było aktywne, a ja mogłem zalogować się do pełni możliwości, poczułem się, jakbym właśnie otworzył drzwi do pokoju, w którym nigdy wcześniej nie byłem. Na powitanie dostałem pakiet powitalny, który od razu sprawił, że moje saldo wyglądało całkiem przyzwoicie, chociaż przecież nie wpłaciłem ani złotówki z własnej kieszeni. W głowie miałem myśl, że właściwie to zabawne – w moim sklepie codziennie dostaję rzeczy za grosze, które po odświeżeniu sprzedaję za kilka razy więcej, a tutaj, wirtualnie, też mogę coś zyskać bez większego ryzyka. Postanowiłem potraktować to jak eksperyment, jak test na własną intuicję i odrobinę szczęścia. Usiadłem wygodniej na krześle, poprawiłem poduszkę pod plecami, włączyłem ulubioną playlistę z luźną muzyką i zanurzyłem się w kolorowy świat gier.
Nie będę udawał eksperta, bo pierwsze kilka minut to była czysta improwizacja. Klikałem w różne automaty, sprawdzałem, który ma najciekawszą grafikę, który wydaje najbardziej satysfakcjonujące dźwięki. Jeden z nich szczególnie przypadł mi do gustu – miał klimat starego Egiptu, ze skarabeuszami, piramidami i złotymi maskami. Czułem się jak odkrywca, który właśnie wkroczył do grobowca, żeby odnaleźć skarb. I wiecie co? Po kilkunastu minutach grania na małych stawkach, kiedy już prawie zapomniałem, że liczy się jakikolwiek zysk, ekran nagle rozbłysnął, a na środku pojawił się wielki, złoty symbol. Z początku nie rozumiałem, co się stało, ale kiedy zobaczyłem, że moja wygrana skoczyła o kilkaset złotych, serce zabiło mi mocniej. To było jak kopniak adrenaliny, który wyrwał mnie z letargu. Nagle przestałem być tylko zmęczonym handlarzem ubrań, a stałem się kimś, kto właśnie przechytrzył system, kto miał chwilę swojej własnej, prywatnej wygranej. Oczywiście, zdawałem sobie sprawę, że to tylko gra, że algorytm działa według własnych zasad, ale w tamtej chwili nie miało to dla mnie żadnego znaczenia.
Z tą myślą, że skoro już trafiłem na coś dobrego, mogę spróbować dalej, przeniosłem się do innej gry, bardziej skomplikowanej, z wieloma liniami wypłat i bonusami, które odblokowywały się w losowych momentach. I tam czekała mnie kolejna niespodzianka – jedna z rund wprowadziła mnie w tryb, w którym każde kolejne kliknięcie przynosiło mi dodatkowe środki, a ja, oszołomiony tempem, tylko patrzyłem, jak licznik rośnie. W pewnym momencie złapałem się na tym, że śmieję się do siebie, że dotykam ekranu, jakby to miało pomóc, że czuję się, jakby cały świat na chwilę zwolnił i kręcił się tylko wokół mnie. To było niesamowite oderwanie od rzeczywistości – żadnych martwych zapasów w magazynie, żadnych klientów, którzy negocjują każdą złotówkę, tylko ja i ta wirtualna przestrzeń pełna kolorów. Kiedy w końcu zdecydowałem się sprawdzić saldo, uśmiech sam pojawił się na mojej twarzy. Przekroczyłem próg, który jeszcze godzinę temu wydawał mi się nieosiągalny, a wszystko zaczęło się od tego, że postanowiłem dać sobie szansę i dokonać tej zwykłej, codziennej czynności, jaką jest rejestracja w kasynie.
Postanowiłem jednak nie dać się ponieść emocjom do końca. Wiedziałem, że hazard może być uzależniający, że granica między zabawą a problemem jest cienka, więc wypłaciłem większość wygranej, żeby mieć ją na koncie bankowym, a na stronie zostawiłem jedynie symboliczną kwotę na ewentualną przyszłą rozrywkę. Kiedy zobaczyłem pieniądze na swoim koncie, poczułem satysfakcję, która wykraczała poza samą kwotę. To była satysfakcja z tego, że zrobiłem coś nietypowego, że wyszedłem poza swoją codzienną rutynę i że mi się to opłaciło. Następnego dnia w sklepie byłem w znacznie lepszym humorze. Przeglądałem dostawę nowych ubrań z uśmiechem na twarzy, rozmawiałem z klientami bardziej życzliwie, a nawet zrobiłem kilka dodatkowych rabatów, bo po prostu miałem ochotę dzielić się tą pozytywną energią. Któraś z moich stałych klientek zapytała, czy coś mi się dobrego przydarzyło, bo wyglądam, jakbym wygrał w totka. Uśmiechnąłem się tajemniczo i powiedziałem, że po prostu miałem dobry wieczór.
I choć od tamtej pory minęło trochę czasu, wciąż wracam do tego wspomnienia, kiedy mam gorszy dzień. To był dowód na to, że czasem wystarczy zrobić jeden mały krok w nieznane, żeby całkowicie odmienić swoje samopoczucie. Teraz, kiedy widzę reklamy podobnych stron, nie macham na nie ręką, tylko z uśmiechem myślę o tym, że gdzieś tam jest miejsce, które dało mi tyle radości w jeden wieczór. I chociaż doskonale wiem, że to nie jest sposób na stały dochód, traktuję to jako przestrzeń do odreagowania, jako formę rozrywki, która ma swoje zasady i której nie należy nadużywać. Najważniejsze, że przypomniała mi, jak ważne jest, żeby czasem zrobić coś tylko dla siebie, bez planowania, bez analizowania, bez liczenia każdego ruchu. Mój sklep dalej stoi na nogach, klienci przychodzą, a ja wciąż mam tę samą pracę, ale coś się we mnie zmieniło – przestałem się tak bardzo przejmować małymi porażkami, bo wiem, że los potrafi być hojny, kiedy najmniej się tego spodziewasz. I może właśnie o to w tym wszystkim chodzi – nie o wielkie wygrane, ale o tę iskrę, która sprawia, że budzisz się z myślą, że dzień może być dobry, nawet jeśli za oknem pada deszcz, a w sklepie znów zalega stara odzież. Gdybym wtedy nie sięgnął po telefon, gdybym nie dał się skusić na tę jedną reklamę, nigdy bym nie odkrył, że wciąż potrafię się tak emocjonować jak dziecko. I wiecie co? Na pewno jeszcze kiedyś do tego wrócę, ale zawsze z tą samą zasadą – dla frajdy, nie dla pieniędzy. Bo w końcu, jak mawiają starzy handlowcy, najważniejszy jest towar, który masz w środku – a ja właśnie odkryłem, że wciąż mam w sobie sporo dobrego towaru, który czeka, żeby go pokazać światu.