To był zupełnie zwykły, niczym niewyróżniający się wtorek, jakiś taki środek stycznia, kiedy wszystkie święta już dawno poszły w niepamięć, a do pierwszych promieni wiosny brakowało jeszcze tyle czasu, że aż człowiekowi robiło się zwyczajnie smutno na myśl o kolejnych szarych miesiącach. Pamiętam, że cały dzień zżerała mnie ta specyficzna, znajoma od lat nuda – taka, co wkręca się w kości i nie daje spokojnie usiedzieć na kanapie przed telewizorem. Przerzuciłem chyba ze trzy filmy na różnych platformach, ale żaden nie złapał mnie na dłużej niż pierwsze piętnaście minut. Grałem też trochę w jakąś strategię na komputerze, ale po półgodzinie zorientowałem się, że klikam w ikonki jak automat, bez żadnej przyjemności, tylko po to, żeby zająć czymś ręce. Żona poszła spać o dziewiątej, bo rano czekało ją ważne szkolenie, a ja zostałem sam w salonie z tą charakterystyczną dla zimowych wieczorów ciszą, którą wypełniało tylko ciche bzyczenie lodówki i stukot kaloryfera. I właśnie wtedy, kompletnie nie wiem dlaczego, sięgnąłem po telefon. Leżał na stoliku kawowym od rana, zalegając między stertą rachunków a pustym kubkiem po herbacie, a ja nagle poczułem taki irytujący impuls, żeby zrobić coś – choćby trochę – wykraczającego poza ten bezpieczny, przytulny, ale taki strasznie przewidywalny schemat codzienności.
Przez długie tygodnie omijałem wszelkie tematy związane z kasynami, głównie dlatego, że w mojej głowie zakorzenił się obrazek z lat dwutysięcznych – te dziwne, podejrzane strony z grafiką rodem z początków internetu, wyskakujące okienka i milion reklam obok. Ale człowiek z wiekiem zmienia się w taki dziwny sposób, że przestaje zamykać się na nowe doświadczenia, zwłaszcza te, które mogą go wyciągnąć z dołka. Wcześniej, gdzieś tak w okolicy listopada, kolega z roboty, Marek, wspominał mi coś o nowych automatach i o tym, że teraz to w ogóle cała zabawa wygląda zgoła inaczej niż kiedyś. Z przekąsem rzucił wtedy coś w stylu "nie poznasz, jak nie sprawdzisz", a ja, jak to ja, machnąłem ręką i wróciłem do swojego kubka z kawą. Ale tamtej nocy, gdy wszyscy spali, a ja czułem się, jakbym był ostatnim człowiekiem na Ziemi, przypomniałem sobie jego słowa. Przekartkowałem w myślach kilka luźnych rozmów, jakieś luźne polecenia i nagle zdałem sobie sprawę, że mam przeglądarkę pełną zakładek, które zbierałem od tygodni, ale nigdy nie miałem odwagi, ani – szczerze mówiąc – odpowiedniego nastroju, żeby w nie wejść. Aż do tego wtorku.
Otworzyłem więc pierwszą lepszą stronę, którą znalazłem w swojej historii przeglądania, i od razu przywitała mnie całkiem przyjazna, ciemna kolorystyka i układ, który nie krzyczał na mnie czcionkami wielkości całego ekranu. Nie wiem, co mną kierowało – może to było zwykłe ludzkie "a co mi tam", może głęboko ukryte pragnienie sprawdzenia, czy szczęście naprawdę uśmiecha się tylko do wybranych. W każdym razie, założyłem konto w jakieś trzy minuty, bo procedura była tak prosta, że nawet mój ojciec, który gubi się w ustawieniach pilota, dałby sobie z tym radę. I wtedy pierwszy raz pomyślałem o tym, żeby wejść na vavada, bo gdzieś w komentarzach pod jakimś artykułem ktoś napisał, że tam właśnie jest najlepszy wybór gier i wypłaty bez nerwów. Nie wierzyłem do końca, bo w dzisiejszych czasach ciężko ufać anonimowym głosom z internetu, ale nie miałem nic do stracenia, poza tą moją nudą i kilkudziesięcioma złotymi, które i tak pewnie wydałbym na głupoty przy kolejnych zakupach.
Pamiętam, że w portfelu miałem odkładane jakieś dwie stówy na "wypadek" – taki mój prywatny fundusz, z którego korzystałem, kiedy chciałem kupić sobie coś bez zbędnych pytań. Zwykle kończyły tam na głupich gadżetach, fast foodach lub płytach, które po tygodniu lądowały w pyle na półce. Tym razem pomyślałem, że skoro już mam ten głupi wieczór i nic lepszego nie przychodzi mi do głowy, to dlaczego by nie spróbować czegoś, co choć na chwilę wybije mnie z letargu. Nie nastawiałem się na żadne cuda – to nie jest film z Hollywood, gdzie facet w dresie wygrywa willę w Hiszpanii po trzech minutach grania. Miałem po prostu ochotę poczuć ten stary, znajomy dreszczyk emocji, który gdzieś zaginął między rachunkami a obowiązkami.
Zacząłem od najmniejszych stawek, jakie tylko znalazłem. Kręciłem bębnami jak automat, patrząc na te migoczące symbole z lekkim przymrużeniem oka, traktując to wszystko bardziej jako interaktywny screensaver niż poważną rozgrywkę. I przez pierwsze dwadzieścia minut nic specjalnego się nie działo – raz coś wpadło, raz nie, bilans oscylował w okolicach zera, ale gdzieś tam, na dnie, pojawiło się to uczucie, które pamiętałem z dzieciństwa, kiedy rzucało się kostką do gry w chińczyka u babci. To takie przyjemne napięcie w dołku, które nie ma nic wspólnego z hazardem w złym tego słowa znaczeniu – to po prostu czysta, nieskażona przyjemność z niepewności. Nie zdawałem sobie wtedy sprawy, że to był dopiero początek.
Około jedenastej, gdy na dworze zaczął padać gęsty, mokry śnieg, a szyby w salonie pokryły się cienką warstwą szronu, trafiłem na grę z jakimś starożytnym egipskim motywem. Sama nie wiem, co mnie w niej urzekło – może ta dziwna, orientalna muzyka, może te wszystkie złote amulety i skaraki, które migotały na ekranie. Stawka była nadal symboliczna, bo gdzieś w okolicach dwóch złotych za spin, więc kręciłem spokojnie, pijąc herbatę z cytryną, która dawno już wystygła i zrobiła się gorzka. I nagle, totalnie znikąd, ekran eksplodował feerią barw. Symbole zaczęły się układać w jakieś wzory, które wcześniej widywałem tylko na filmikach instruktażowych, a na środku pojawił się napis, od którego serce podskoczyło mi do gardła. Nie pamiętam dokładnie kwoty, ale to było coś w okolicach siedmiuset złotych. Siedemset złotych z dwuzłotowej stawki. Siedziałem jak głupi, wpatrzony w ekran telefonu, czekając, aż ktoś za chwilę wyskoczy z ukrytej kamery i powie, że to żart. Ale nikt nie wyskoczył. Salony pozostał pusty, tylko kaloryfer dalej stukał jednostajnie, a ja nagle zdałem sobie sprawę, że trzęsą mi się ręce.
Nie wypłaciłem wtedy ani grosza. Wiem, co pomyślą niektórzy – że to typowe zachowanie hazardzisty, który nie umie wyjść na czas. Ale nie, chodziło o coś zupełnie innego. Po prosty, po raz pierwszy od bardzo długiego czasu poczułem, że mam przewagę. Że ten jeden, konkretny wieczór, który zapowiadał się tak szaro i nijako, nagle nabrał kolorów. Wiedziałem, że te siedemset złotych to dla mnie sporo, bo to równowartość całych tygodniowych zakupów, ale jeszcze większą frajdę sprawiało mi to, że nie muszę za wszelką cenę uciekać z pieniędzmi. Postanowiłem, że zostawię sobie budżet, który wcześniej zaplanowałem – te dwie stówy – a całą wygraną po prostu odłożę na koncie. I tak zrobiłem. Podzieliłem saldo w głowie tak, jakbym trzymał pieniądze w dwóch różnych kopertach. I to był strzał w dziesiątkę.
Później, gdzieś około północy, miałem jeszcze dwa takie momenty, kiedy seria bonusów nałożyła się na siebie i zamiast tych dwustu złotych, którymi zaczynałem, na koncie lądowało dwa tysiące. Dwa tysiące złotych. W głowie huczało mi jak na dyskotece, ale nie straciłem kontaktu z rzeczywistością – jakbym nagle odkrył w sobie pokłady samokontroli, o które nigdy bym siebie nie podejrzewał. Może to kwestia wieku, może doświadczenia, a może po prostu fakt, że ta cała przygoda trafiła w idealny moment, gdy byłem zmęczony, ale na swój sposób wypoczęty i spokojny. W każdym razie, nie dałem się ponieść. Powiedziałem sobie: "Tomek, kończysz na tym, bo rano i tak musisz ogarnąć sprawy w banku". I wtedy właśnie, w tym momencie absolutnej satysfakcji, przypomniałem sobie, że gram przecież na vavada – tam założyłem konto po tej nocnej rekomendacji – i że platforma działa bez zarzutu. Żadnych przycinań, żadnych "magicznych" błędów w momencie wygranej. Wszystko śmigało tak sprawnie, że czułem się, jakbym grał na wypożyczonej konsoli w salonie gier, a nie przez przeglądarkę w starym telefonie.
Nacisnąłem przycisk wypłaty około wpół do pierwszej w nocy. Zrobiłem to z taką nonszalancją, jakbym zamawiał pizzę. Kwota, którą wypłacałem, nie była może życiową wygraną, ale dla faceta, który zaczynał wieczór z nudów i dwustoma złotymi na koncie, stanowiła małą rewolucję. Po prostu poprosiłem o przelew na swój zwykły bankowy rachunek, z którego na co dzień opłacam rachunki i kupuję jedzenie. Nie spodziewałem się cudów, bo przecież każdy wie, że przelewy potrafią czasem wisieć w systemie nawet do trzech dni. Dlatego gdy następnego ranka, ledwie otworzyłem oczy i odruchowo sięgnąłem po telefon, żeby sprawdzić powiadomienia, zobaczyłem komunikat z banku, że pieniądze są już na miejscu – no, nie ukrywam, zrobiło mi się naprawdę ciepło na sercu. To nie była tylko radość z wygranej, to była radość z tego, że system działa, że ktoś po drugiej stronie nie traktuje cię jak intruza, tylko jak normalnego gościa, który chciał się trochę pobawić.
Później próbowałem opowiedzieć o tym Markowi w pracy, ale on tylko się zaśmiał i powiedział, że miałem po prostu farta. I wiecie co? Miał rację. Ale nie o fart tu chodzi. Fart to tylko iskra, która rozpala ogień. Liczy się to, co dzieje się później – jak podchodzisz do tej iskry, czy rzucasz w nią całym stosem suchych gałęzi, czy tylko delikatnie dmuchasz, żeby ogrzać sobie dłonie. Ja wybrałem to drugie. I ta jedna decyzja sprawiła, że całe doświadczenie było nie tylko ekscytujące, ale też totalnie bezpieczne i – powiedziałbym nawet – budujące. Przez długi czas myślałem, że hazard to tylko droga w dół, ale tamtej zimowej nocy zrozumiałem, że wszystko zależy od człowieka. Możesz wejść do kasyna, stracić głowę i wyjść z niczym, albo możesz potraktować to jak dojrzalszą formę rozrywki – z zasadami, z limitem, z pełną świadomością, że to tylko gra, a nie plan na życie.
Do dzisiaj czasami wracam do wspomnień z tamtego wieczoru, zwłaszcza gdy dopada mnie ta charakterystyczna, wtorkowa nuda. Czasem zagram raz na jakiś czas, czasem nawet skorzystam z vavada, bo przyzwyczaiłem się do interfejsu i wiem, że tam zawsze dostaję to, co obiecują. Ale już nigdy nie było tak magicznie jak za pierwszym razem, kiedy to zimno za oknem i cisza w salonie idealnie połączyły się z blaskiem ekranu i rosnącą liczbą na koncie. Najlepsze w całej tej historii jest jednak coś innego – kilka dni później kupiłem za część wygranej nową kurtkę dla żony, tej samej, która poszła spać o dziewiątej, nie mając pojęcia, co się dzieje w salonie. Gdy ją rozpakowała, myślała, że oszalałem. A ja tylko się uśmiechnąłem i powiedziałem, że miałem dobry tydzień. I to chyba największa wygrana – móc sprawić komuś radość czymś, co przyszło tak niespodziewanie, w środku szarego, nudnego stycznia.