Mam dwadzieścia trzy lata i jestem studentką. Piąty rok psychologii, specjalność: biznesowa. Teoretycznie za rok magisterka, praktycznie – nie wiem, co ze sobą zrobić. Pracuję na pół etatu w kawiarni. Sieciówce, tej z zielonym logo. Stoję za ekspresem, robię latte z pianką, uśmiecham się do klientów, którzy nie patrzą na mnie jak na człowieka. Zarabiam tyle, że starcza na wynajem pokoju i jedzenie z Biedronki. Na życie – już nie.
W tamten wtorek miałam szczególnie ciężki dzień. Wykład z metodologii badań, potem cztery godziny na nogach w kawiarni, potem kłótnia z chłopakiem przez telefon, bo zapomniałam kupić mleko. Do domu wróciłam o dwudziestej. Zimno, ciemno, a w lodówce tylko keczup i ogórek kiszony. Usiadłam na łóżku, wcisnęłam słuchawki i włączyłam jakiś randomowy film na YouTubie. Nie oglądałam. Myślałam.
I wtedy w przerwie między jednym filmem a drugim wyskoczyła reklama. Zwykle je omijam. Ale ta była inna. Krótka, bez krzyku, tylko napis: „Sprawdź swój bonus online. Bez depozytu.” W dole ekranu mały znaczek: vavada bonus online. Palec mi sam kliknął. Z ciekawości. Albo z desperacji. Nie wiem.
Strona otworzyła się szybko. Jasna, przejrzysta. Od razu wiedziałam, co robić. Rejestracja, mail, hasło. Potwierdzenie. I nagle – na koncie pojawił się bonus. Darmowe spiny. Bez wkładu własnego. Nic nie wpłaciłam, a miałam coś, czym mogłam zagrać.
Nie wiedziałam nawet, jak to działa. Wybrałam pierwszy lepszy automat. Jakiś w kolorach tęczy – jednorożce, gwiazdki, cukierki. Trochę dziecinne, ale urocze. Kliknęłam spin. I kolejny. I kolejny. Przez pierwsze dziesięć minut wygrywałam po dwa, trzy złote. Nic wielkiego. Myślałam, że to koniec.
Aż nagle, przy którymś spinie, ekran się rozświetlił. Bonus. Kolejne darmowe obroty, tym razem z mnożnikiem. Siedziałam na swoim starym łóżku, w bluzie z dziurą na łokciu, i patrzyłam, jak cyfry skaczą. Dziesięć, pięćdziesiąt, sto, dwieście. W tym momencie odłożyłam słuchawki. Trzysta, czterysta, pięćset. Nie oddychałam. Suma zatrzymała się na sześciuset dwudziestu złotych.
Sześćset dwadzieścia. Z bonusu, który dostałam za darmo.
Wypłaciłam wszystko. Nie czekałam sekundy. Przelew poszedł. W ciągu kwadransa pieniądze były na koncie. Siedziałam i patrzyłam w ekran banku, nie wierząc własnym oczom. To tyle, ile zarabiam przez dwa tygodnie w kawiarni.
Następnego dnia, po wykładzie, poszłam do sklepu. Kupiłam normalne jedzenie – ser, szynkę, jogurty, coś ciepłego na obiad. I nową bluzę, nie z dziurami. I buty, bo stare zaczynały przepuszczać wodę. Resztę odłożyłam na czynsz. Kiedy wróciłam do pokoju, współlokatorka zapytała: „skąd cię stać?” Uśmiechnęłam się. „Znalazłam dodatkowy bonus” – powiedziałam.
Nie powiedziałam jej całej prawdy. Nie dlatego, że się wstydziłam. Po prostu – nie chciałam, żeby myślała, że hazard to sposób na życie. Bo nie jest. To był jeden raz. Jeden klik. Jeden bonus. I tyle.
Nie wróciłam już na tę stronę. Nawet nie zapamiętałam hasła. Wiedziałam, że gdybym spróbowała drugi raz, prawdopodobnie przegrałabym wszystko, co wygrałam. A tamta wygrana była za cenna, żeby ją ryzykować.
Dziś, gdy w kawiarni robię komuś latte, czasem myślę o tym wieczorze. O tym, jak siedziałam w zimnym pokoju, z keczupem w lodówce i głową pełną zmartwień. I jak nagle, dzięki przypadkowemu kliknięciu, wszystko na chwilę się odwróciło. Nie zmieniło mojego życia. Nie kupiłam samochodu ani nie poleciałam na wakacje. Ale kupiłam spokój na kilka tygodni. A na studiach psychologii – spokój to często więcej niż pieniądze.
Vavada bonus online – kojarzy mi się z tym wieczorem jak z pierwszą literą w książce, którą przeczytałam raz i odłożyłam na półkę. Nie wracam do niej. Ale dobrze, że była.
I wiecie co? Dalej jestem studentką. Dalej pracuję w kawiarni. Dalej czasem brakuje mi kasy. Ale nauczyłam się jednego: czasem warto zrobić coś zupełnie z mostu, nawet jeśli to tylko kliknięcie w reklamę w przerwie między filmami. Bo nigdy nie wiesz, kiedy los rzuci ci szansę. Tylko pamiętaj – bierzesz ją, korzystasz i uciekasz. Nie oglądaj się za siebie. Ja tak zrobiłam. I do dzisiaj jestem z tego dumna.